Όσοι διαθέτουν οφειλές προς τις τράπεζες και το Δημόσιο με μεγάλη αγωνία και ελπίδα παρακολουθούν καθημερινά δελτία ειδήσεων, τίτλους εφημερίδων και περιοδικών με φράσεις όπως Κόκκινα δάνεια, Νόμος Κατσέλη, Υπερχρεωμένα, Ενήμερος Δανειολήπτης….., έννοιες άγνωστες μέχρι πρότινος, και το ερώτημα όλων πριν χαθεί η τελευταία ελπίδα και βουλιάξουν οι πολίτες στην κατάθλιψη των χρεών είναι τι σημαίνουν όλα αυτά; Εφαρμόζονται; Θα διαγραφούν τα χρέη; Θα σωθεί το σπίτι και η περιουσία; Υπάρχει λύση; Τελικά θα επιβιώσουμε;
Το 2010 για πρώτη φορά αναγνωρίζοντας η Πολιτεία το σοβαρό πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των πολιτών της χώρας έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων ο Ν.3869/2010 για τα υπερχρεωμένα Φυσικά Πρόσωπα ή αλλιώς όπως συνηθίζεται να αποκαλείται ο Νόμος Κατσέλη. Πλέον κάθε πολίτης που έχει οφειλές προς τις Τράπεζες ή τρίτους, αλλά και προς το Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ μπορεί να καταθέτει μέσω δικηγόρου αίτηση στο Ειρηνοδικείο της κατοικίας του με την οποία να ζητά την ρύθμιση των χρεών του ή ακόμα και τη διαγραφή αυτών, ανάλογα με τις υφιστάμενες οικονομικές δυνατότητες του. Η διαδικασία περιλαμβάνει τον ορισμό ημερομηνίας δικασίμου προσωρινής διαταγής κατά την εκδίκαση της οποίας εν συντομία εκθέτεται η οικονομική δυσπραγία του πολίτη έναντι των πιστωτών του και χορηγείται προσωρινή διαταγή για τη ρύθμιση της περιουσίας του με τον όρο της μηνιαίας δόσης προς τους δανειστές ενώ συγχρόνως ορίζεται δικάσιμος κατά την οποία συζητείται εκτενέστερα η αίτηση και αναπτύσσονται αντιρρήσεις και ενστάσεις και από τις δύο πλευρές.
Στην ουσία πρόκειται για μία σειρά δικαστικών ενεργειών που σκοπό έχουν, εφόσον τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος, να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν πολίτες που δανείστηκαν χρήματα και πλέον λόγω της πολύ σκληρής οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Ο Νόμος κατά βάση δεν κρύβει παγίδες αλλά απαιτεί ειλικρίνεια και με σύμμαχο τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας θέλει να βοηθήσει και να ανακουφίσει τους υπερχρεωμένους πολίτες, οι οποίοι ζουν στην δίνη των συνεχόμενων τηλεφωνημάτων των εισπρακτικών εταιριών και των επιδόσεων εγγράφων από τους δικαστικούς επιμελητές.
Εκτός όμως από τη δικαστική οδό υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης του χρέους απευθείας με την Τράπεζα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο πολίτης να είναι συνεργάσιμος Δανειολήπτης. Συνεργάσιμος Δανειολήπτης είναι εκείνος που ανταποκρίνεται στην πρόσκληση της τράπεζας συνήθως μέσω συστημένης επιστολής ταχυδρομείου και παρουσιάζεται στο τραπεζικό κατάστημα προκειμένου να συνεργαστεί και να προσκομίσει δικά του προσωπικά και φορολογικά στοιχεία. Μετά από επεξεργασία των στοιχείων η τράπεζα θα έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε πρόταση προς τον πολίτη για ρύθμιση της οφειλής του και εναπόκειται στον δανειολήπτη η αποδοχή της ή όχι.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή αλλιώς όπως αποκαλούνται «κόκκινα δάνεια» έχουν πλέον αγγίξει το ποσοστό του 55%. Η Θεσσαλία είναι μία από τις περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά κόκκινων δανείων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα της «GFK Αγοραστική Δύναμη Ευρώπης 2016» οι κάτοικοι της Θεσσαλίας με διαθέσιμο εισόδημα «8.114» ευρώ ανά κάτοικο, είναι από τους πιο φτωχούς Έλληνες και φυσικά από τους πιο φτωχούς Ευρωπαίους. Όπως γίνεται κατανοητό από τα στοιχεία αυτά στα οποία αν προσθέσουμε και την πολύ υψηλή θέση που παρουσιάζει η ανεργία στην Θεσσαλία η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα χρόνια της κρίσης είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι στις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδας κάνοντας ακόμη πιο σημαντική την σωστή προετοιμασία εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση της κρίσης συνολικά.
Η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής ο περιορισμός των αγροτικών επιδοτήσεων και η σημαντική μείωση μισθών και συντάξεων έχει επηρεάσει ανεπανόρθωτα τους Θεσσαλούς οι οποίοι πλέον δεν διαθέτουν ούτε τα απαραίτητα για τις καθημερινές τους ανάγκες. Ο παραπάνω νόμος και οι διαδικασίες του είναι ευκαιρία για μια ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών των πολιτών για να μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την κοινωνική τους ζωή και να μην επανέλθουμε σε πολύ παλαιές καταστάσεις όπως αυτές που μας διηγούνταν οι μεγαλύτεροι.
Καλλίτα Αντ. Μαργαρίτη
Δικηγόρος LLM
– όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Thessalia Times